De tre største overraskelser af danske hold i Europa

De tre største overraskelser af danske hold i Europa

Når danske klubhold drager ud for at spille fodbold i Europa, var de engang underdogs mod de fleste. Med tiden steg niveauet i dansk fodbold, hvilket blev foresaget og hjulpet af mere kontinuerlige kvalifikationer. Da FC København i lang periode kvalificerede sig til gruppespil i Champions League og Europa League var det et tegn på, at dansk fodbold havde udviklet sig. FC Midtjylland kvalificerer sig også oftere alt imens Brøndby i sæsonen 2021/2022 spiller gruppespil for første gang i 16 år.

Gennem tiden har der været mange resultater, både positive og negative, når danske hold har mødt udenlandsk modstand. Vi tager dog de positive briller på og fokuserer på tre af de største resultater lige har.

Real Madrid-OB, 6. december 1994, UEFA Cup, 4. runde, 2. kamp
Bliver ofte refereret til som ‘miraklet i madrid’. OB tabte 2-3 til Real Madrid i Odense, hvilket i sig selv var et respektabelt resultat mod de spanske giganter. De skulle derfor bruge en sejr for at gå videre, og få levnede dem en chance. Men så længe bolden er rund, kan alt ske. Med en storspillende Lars Høgh i målet, Jess Thorup på toppen og kaptajn Ulrik Pedersen på midtbanen, gik de danske drenge til den. Mod stjerner som Redondo, Laudrup og Luis Enrique fandt kaptajn Pedersen og indskiftede Morten Bisgaard vej til målet og efter 90 minutter var miraklet en ralitet: kampen sluttede 2-0 til OB, som hermed gik videre.

FCK-Manchester United, 1. november 2006, Champions League Gruppespil
Vi spoler tiden 12 år længere frem. FCK er i gruppespillet i Europas fineste klubturnering, hvor almægtige Manchester United skal på besøg i Parken. FCK var en stormagt i Danmark og når man skulle oddse på Superligaen, var de oftest højt på kuponen. Men Champions League er bare en anden sag og ofte er skandinaviske hold ikke ligefrem favoritter. 73 Nervepirrende minutter går, og presset mod FCKs forsvar er stort fra især Wayne Rooney og Cristiano Ronaldo. De skulle holdes nede af ‘Copenhagen Air Force’ Brede Hangeland og Michael Gravgaard. Dette lykkedes da Manchester-stjernerne ikke formåede at score, og da den svenske klublegende Marcus Allbäck gjorde det til 1-0 i det 73. minut, eksploderede Parken. Resultatet holdte hele vejen hjem og er stadig et af FCKs største resultater til dato.

Brøndby-Bayern München, 16. september, 1998, Champions League Gruppespil
FC Barcelona, Manchester United og Bayern München. Så ‘enkel’ var opgaven for Brøndby, da klubben skulle spille Champions League i efteråret 1998. Det blev også til en ganske klar sidsteplads. Men undervejs fandt én af Champions League-historiens største overraskelser sted. Efter at være kommet planmæssigt foran 1-0, lukkede Bayern München et selvmål ind og pludselig kunne Allan Ravn tordne bolden i nettet til chokresultatet 2-1. Det var de eneste point Brøndby fik i gruppespillet, men i sig selv var det en ekstrem stor overraskelse i både ind- og udland.

Vi håber at der kommer mange flere overraskelser fra danske hold i fodboldeuropa. Så vi kan få endnu flere hold afsted og vise, at det ikke kun landsholdet der kan spille med, hvor det er sjovt.

Share