Barcas identitet og fremtid på spil: Frygter at blive det nye AC Milan

Barcas identitet og fremtid på spil: Frygter at blive det nye AC Milan

I oktober måned annoncerede FC Barcelonas præsident, Josep Bartomeu, at han og hans bestyrelse trak sig tilbage efter længere tids uro. 

Bartomeu kommer ikke til at gå ned i historiebøgerne som en af de mest vellidte præsidenter i FC Barcelona. Faktisk vil han nok blive husket som den værste lige på nær Joan Gaspart, der også var meget upopulær blandt fansene.

Langsomt men sikkert har klubben stagneret under Bartomeus ledelse igennem de seneste år, hvor det dog er blevet camoufleret af Messis magi på banen. Barca er således blevet ramt af skandale på skandale, tvivlsomme transfers, finansielle problemer og senest dårlige resultater.

Længere gik den dog ikke, da klubbens medlemmer i september flokkedes til for at skrive under på et mistillidsvotum mod præsidenten. Han er derfor fortid, og klubben skal nu se fremad og genbygge deres identitet under en ny ledelse.

Her er det selvfølgelig altafgørende, at den næste præsident forstår Barcas idealer. Den catalanske storklub har en unik fodboldfilosofi, som igennem mange år har domineret toppen af fodboldverdenen, og mange mener derfor at Barca skal gå tilbage til de gamle dyder.

Skrækeksemplaret må være AC Milan
AC Milan var tidligere den mest frygtede modstander i europæisk fodbold, og formåede også at vinde Champions League to gange i starten af det nye årtusind. Holdet havde dengang en klar identitet og spillere der forstod systemet. Desuden var truppen fyldt med verdensstjerner, hvor forsvarsspillere som Maldini og Nesta holdte skansen i det defensive, mens Pirlo og Kaka stod for den kreative og offensive del.

Efter 2007 begyndte det dog at gå ned af bakke for AC Milan, da mange af deres bedste spillere gik på pension, eller blev solgt grundet finansielle problemer. Klubben røg som et resultat ind i en meget turbulent tid, og måtte i mange år nøjedes med midterplaceringer i Serie A. Lignende ting er sket i andre topklubber som Manchester United, der gik ind i en lang tørkeperiode efter Alex Ferguson forlod klubben. Se bare på Liverpool der måtte vente 30 år på at vinde Premier League, efter at have være blandt den absolutte elite i så mange år.

Kilde: Unsplash

Hvordan kommer Barca ud af deres krise?
Præsidentvalget kommer selvfølgelig til at have afgørende betydning for klubben, da det kommer til at bestemme hvilken retning de skal gå. Lige nu ser det ud til at favoritten til at vinde, er den catalanske forretningsmand, Victor Font. Han har været meget aktiv i medierne, hvor han ikke har lagt skjul på hans intention om at bringe flere Barca-legender tilbage til klubben. Her er planen at Xavi skal være træner, mens Johans Cruyffs søn, Jordi Cruyff, skal være sportsdirektør. Også forsvarsgeneralen Carles Puyol kan regne med at få en vigtig rolle. Alt sammen med håbet om at genindføre Barcas identitet og spillestil. Det vigtigste bliver dog om de formår at holde på Messi. Argentineren er afgørende for holdets succes, og det gør sig også gældende i denne sæson, hvor spillet ligesom resten af organisationen ikke rigtigt har fungeret. Klubben er således allerede blevet distanceret af ærkerivalerne fra Real Madrid, og ser vi på betting giver Barca også hele odds 3.00 på vinde mesterskabet. Sæsonen er dog stadig ung, og meget kan nå at ske, for med en glad Messi på holdet og en stærk organisation i ryggen kan alt ske.

Meget kommer derfor til at afhænge af det forestående præsidentvalg, der angiveligt skal holdes omkring juletiden. Her kan Barca-fans verden over få sig en god julegave, hvis medlemmerne formår at vælge den rigtige præsident med den rette strategi. Hvis ikke, kan klubben være i stor fare for at gå i AC Milan og Manchester Uniteds fodspor. Meget er derfor på spil, og det bliver utroligt interessant at følge de næste par måneder hos de catalanske giganter.

Share